Klaas 31 jaar in dienst bij Boekema
Klaas vertelt over zijn ervaring bij Boekema
In dit korte interview deelt onze collega Klaas Drenth zijn verhaal en ervaringen binnen Boekema.

Interview met Klaas
Je bent inmiddels 31 jaar in dienst van Boekema. Hoe ben je in het schildersvak terechtgekomen?
Ik kwam direct vanaf LTS, ik was geen leerder. Eigenlijk wilde ik timmerman worden maar ben uiteindelijk in een schildersklas terechtgekomen. Na de LTS ging ik naar de streekschool, ik wilde aspirant gezel worden. Een leraar had voor mij direct ook al een baan geregeld, dit was weliswaar nog niet bij Boekema. Ik startte met werken in het najaar en maakte toen al vrij snel kennis met de WW, in de winter thuis zitten was niets voor mij. Destijds kwam je nog in een winteropvang terecht vanuit de streekschool, je kon je vaardigheden ook in de winter verder uitbreiden.
Voordat ik bij Boekema terechtkwam heb ik drie andere werkgevers gehad, waarvan één in het midden van het land. Na een tijdje was ik het verre en vele reizen wel zat en ben toen via een collega bij Boekema terechtgekomen. We zijn inmiddels 31 jaar verder en ik werk hier nog steeds met veel plezier. Na vijf jaar werken kreeg ik de kans om teamleider/voorman te worden en dit ben ik dik 25 jaar lang geweest.
Binnen Boekema heb je veel facetten van het schilderwerk gezien, op dit moment ben je actief in het aardbevingsschadeherstel. Hoe ervaar je deze werkzaamheden tot nu toe?
Super! Ik vind deze werkzaamheden echt leuk. De afwisseling tussen een lege woning en bewoonde woningen, de ene keer ben ik in Zoutkamp en een dag later weer in de stad of misschien zelfs in Muntendam. Dit maakt het werk met veel variatie en je leert veel verschillende mensen kennen. Natuurlijk heb je soms ook wel eens een woning waar je zo snel mogelijk weer weg wilt, aan de andere kant kom je bij leuke mensen thuis die je dankbaar zijn voor het werk dat je doet. Het contact met de bewoners maakt het sowieso extra leuk.
Op de grote projecten zat ik soms wel een jaar lang op hetzelfde project, dit vond ik ook leuk om te doen maar nu kom ik wekelijks bij diverse mensen thuis. We hebben op dit moment een erg leuk team en dat maakt het werk natuurlijk ook niet vervelend. Een tijd geleden kreeg ik gezondheidsklachten, ik zag het toen niet langer zitten om teamleider van projecten te zijn. Ik kreeg de kans mij verder te ontwikkelen bij het team aardbevingsschadeherstel, ik ben heel blij dat Boekema hierin actief met me mee heeft gedacht en me deze kans heeft geboden.
In 30 jaar tijd heb je natuurlijk veel meegemaakt, wat is voor jou het meest uitdagende project dat je ooit hebt meegemaakt?
Destijds stond het bekend als Het ABC-gebouw, een oude fabriekshal die helemaal omgebouwd werd tot een multifunctioneel kantoorpand. In het begin was het niets, een lege hal met twee etages. Ik kan mij zelfs herinneren dat ik hier met een leverancier stond, hij vroeg me wat ik hier wel niet van wilde maken. Hij zag het in ieder geval niet! In totaal heb ik hier een jaar gezeten en stuurde een team aan van gemiddeld 4 schilders. Tijdens de project had ik veel contact met de opdrachtgever. Aan het einde stond hier een prachtig kantoorpand, werk waar ik oprecht erg trots op ben. Uiteraard dacht ik met een glimlach terug aan de opmerking van de leverancier, samen hebben we er iets moois van gemaakt.
Wat maakt in jouw ogen van een schilder een echte schilder?
Je moet je vak verstaan en weten wat je doet. Denk alleen al aan materiaalkeuzes, je moet goed weten wat je moet gebruiken. Veel wordt je voorgeschreven maar je moet zelf ook weten waar je mee bezig bent en waarom bepaalde (materiaal)keuzes zijn gemaakt. Je maakt het voornamelijk mooi voor een ander en dit moet je een stuk verantwoordelijkheidsgevoel geven. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat je duidelijk communiceert, zowel naar je collega’s alsook naar de opdrachtgever en bewoners. Zeker nu ik in het aardbevingsschadeherstel zit merk ik hoe belangrijk communicatie is, bewoners waarderen de aandacht die je ze geeft. Een tevreden bewoner is een tevreden opdrachtgever.
Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe toppers. Wat zou je willen meegeven aan iemand die graag schilder wil worden?
Het is en blijft een prachtig vak. Je komt overal, ik kom in bijna de hele provincie. Je krijgt de kans iets af te leveren waar je trots op kunt zijn. Als je inzet goed is, je de opleiding goed volgt en kwaliteit wilt leveren dan staat je een prachtige toekomst te wachten. Het is daarnaast ook gevarieerd werk, tegenwoordig willen steeds minder mensen met hun handen werken en dat is jammer. Jongeren moeten gestimuleerd worden om vieze handen te krijgen. Als jij je vak als schilder goed verstaat dan kun je ook nog eens een heel mooi salaris verdienen.